Keep it short, stupid!

Det här med att hålla tiden när man föreläser kan var en utmaning ibland. Efterliv kan ta upp mot 90 minuter beroende på vad jag väljer att fokusera på, och det gäller att kunna fylla den tiden med intressant innehåll. Ett kort, kärnfullt budskap kan vara avsevärt mycket mer effektivt än en lång, utspädd föreläsning. Samtidigt måste ju tiden finnas för att överhuvud taget ha tid att säga något vettigt.

TED har en regel om att ett föredrag får vara max 18 minuter. Det är inte slumpmässigt valt, utan det finns tydligen forskning som visar på att vi lyssnar som bäst under 10-20 minuter innan vi börjar tänka på annat. Det gör ju också att om man har för vana att hålla längre föredrag att man verkligen måste vara säker på att kunna hålla publikens intresse under den tiden.

I helgen fick jag en ännu striktare utmaning. Under Småland Litteraturmässa där jag var på plats med Andra Världar fick jag möjlighet att hålla min föreläsning Att bygga Världar, som fokuserar på skrivande inom fantastiken och mina tankar kring hur även – eller kanske särskillt – påhittade världar behöver någon slags intern konsitens. Jag har hållit det flera gånger med lite olika variationer och det tar normalt ungefär en halvtimme.

På Smålit fick jag 8 minuter.

När man har så kort tid på sig gäller det verkligen att försöka plocka ut kärnan i föredraget. Många av mina personliga anekdoter fick strykas, liksom i stort sett alla exempel som jag samlat ihop inom litteratur, film och spel. Kvar fanns ett kort och simpelt budskap kring hur du sätter upp din världs regler, vad du kan komma undan med gentemot läsaren och vad du kan göra när du målat in dig i ett hörn med dina egna regler.

Det var fantastiskt kul att göra och i slutänden höll jag mina 8 mintuter. Faktum är att jag till och med hade någon minut kvar för frågor.

Foto: Sofi Poulsen