Varför Facebook inte uppmanar till diskussion, och varför det är ok

Facebook har arbetat länge med att optimera sin algoritm som talar om vad som som dyker upp i ditt flöde. För varje iteration förändras – och förbättras den. Den försöker analysera vilka du interagerar med och lyfter deras inlägg högre. Det är inte på något sätt enkelt, eftersom det handlar om en mjukvara som försöker lära sig vem du är.

osdiskussionIbland fungerar det dock inte helt optimalt. Min bror kommenterade ett inlägg – i det här fallet om de olympiska spelen och om Rysslands antigay-lagar  – och väl invand vid Google+ såg jag potentialen för en intressant diskussion.

Eventuellt blev det också en sådan. Jag vet inte. Jag känner nämligen inte min bros kompis som postade ursprungsinlägget, och hade därför ingen möjlighet att delta ytterligare i konversationen.

Sociala medier handlar om att interagera med andra människor. Att diskutera. Att bredda sin världsbild helt enkelt. Facebook uppmanar inte till det, i alla fall inte i den utsträckningen som det (den?) borde göra. Vi får nya kontakter via Facebook, visst, men i de flesta fall handlar det om att bättre lära känna personer som vi träffat någon annanstans. Det här är inte nödvändigtvis dåligt.

Google+ är något annat. Det är en plattform som är uppbyggd kring konversationer, och möjligheten få kontakt med människor som delar intresset för ett visst ämne. Om inlägget om OS hade legat på G+, så hade jag kunnat bidra i diskussionen, förhoppningsvis också på ett positivt sätt.

Facebook har naturligtvis funktioner för att skapa diskussion, i form av grupper, men det är ett extra steg jämfört med att bara kunna slänga ur sig en fråga eller en länk på sin vägg, som sedan kan ge upphov till en diskussion. Vill man hålla diskussionen med sina vänner, så är det naturligtvis helt ok, men i så fall finns det ingen anledning att visa inlägget för mig när jag inte kan interagera med det.

Så vilken plattform är bäst? Facebook eller Google Plus? Svaret är naturligtvis att det är Twitter. Eller Instagram. Eller Snapchat. Eller vilken plattform som du tycker passar bäst för just dig och för just det som du försöker göra.

Jag finns på Facebook för att kunna ha kontakt med mina vänner och bekanta, och naturligtvis också för att försöka utveckla mitt varumärke.  Jag finns på Google Plus för att kunna läsa och delta i meningsfulla diskussioner, men inte nödvändigtvis med människor som jag känner. Båda plattformarna har sina meriter, men det är inte meningsfullt att försöka göra direkta jämförelser mellan dem. I slutänden är det egentligen bara viktigt att man engagerar sig. På så många platser som man orkar, i den utsträckning som man vill, och med den öppenhet som man själv är bekväm med.

Och om någon undrar så brydde jag mig inte om att censurera min brors namn och bild i skärmdumpen ovan, trots att jag gjorde det för hans kompisar. Han är min bror, och jag får göra på det viset! 🙂

 • Danni Efraim

  Det som spökar här tror jag är att Facebook låter en ställa in inte bara vem som kan se ens poster, utan också helt separat vem som får kommentera på dem. Man kan alltså ha poster som är synliga för en större publik än de som får lov att interagera med posten. Dumt nog är defaultinställningen att “friends of friends” får agera även på helt publika poster. Jag tycker tyvärr att det begränsar nyttan lite av Facebooks “Follow”-funktion. Vilket är dumt, för jag tycker annars att Facebook har stor potential att vara en ännu bättre diskussionsplattform just genom att inlägg får en större spridning när andra interagerar med dem (nu har även Google+ börjat med att sprida inlägg som folk +1:ar, men det känns inte som riktigt samma sak ännu).

 • Har Facebook kvar den funktionen? Jag var inne och tittade lite snabbt, men jag såg den inte. Facebook har förenklat sekretessinställningarna ganska bra. Helt sant att vänners +1 dyker upp i flödet på G+, men jag har ännu inte stött på en post i mitt flöde som jag inte kan kommentera. Där är den springande punkten. För mig. 🙂

 • Danni Efraim

  Jodå, här finns den: https://dl.dropbox.com/u/599230/Swiftdrop/followersettings.png

  Google+ har exakt samma inställning här: https://dl.dropbox.com/u/599230/Swiftdrop/followersettingsplus.png

  Den stora skillnaden är att Facebook har defaultinställningen “friends of friends” medan Google+ har defaultinställningen “Everyone”.

 • Där ser man. Men det är som du säger, defaultinställningarna är olika, och jag vill hävda att de flesta inte ändrar dem. Förutsatt att de inte får kedjebrev som beskriver hur hemsk världen är om de inte ändrar en massa sak.