Koda för nybörjare

Code

Min son är enormt aktiv framför datorn, och har – eventuellt med en liten knuff från mig – uttryckt intresse av att lära sig programmering. Det är svårt att inte tycka det är kul, och naturligtvis ska jag hjälpa honom.

Problemet är att jag inte är säker på var jag sk börja. Det strukturella tänkandet när man programmerar är något som jag har med mig sedan sådär 25 år tillbaka, även om jag kanske inte nyttjar det så ofta längre. Men att lära ut det är en helt annan sak.

Naturligtvis är “Hello world” obligatoriskt att bygga, men det är inte någon enorm utmaning, förutsatt att man inte skriver det i Brainfuck, eller något annat absurt språk. Men jag är faktiskt inte säker på vilket språk jag vill att han ska börja med heller, eller vilket som är lättast att lära sig.

PHP är tämligen enkelt, och att börja med webbutveckling är ju inte fel. Risken är ju dock att det blir svårare att få översikt eftersom det även kräver en förståelse för html.

C# är enormt kraftfullt, och tämligen framtidssäkert. Det har dessutom en bra struktur som kanske kan vara hyfsat lätt att lära sig, speciellt om man kombinera med de visuella elementen i Visual Studio. Visual Studio Express är ju dessutom gratis.

Java är en idé, men nackdelen är att jag inte kan det själv. Samtidigt kunde det ju vara en kul utmaning att lära sig tillsammans.

Nej, det blir till att lägga några kvällar på att förbereda det här nu.

 • Mattias Wecksten

  Peter Norvig skrev en essä som heter “Lär dig programmera på 10 år.” Kan vara läsvärt.

  http://norvig.com/21-days.html

 • Kristofer

  Python är ett bra alternativ. Går att bygga allt i från mindre webbappar till Spotifys backend.

 • Markus Hellquist

  Jag tror att det är lättast att börja med någon form av webbutveckling, php och html.Efter egen erfarenhet att det är mer motiverande om det händer mer. I webbutveckling så händer det väldigt mycket visuella saker på rätt så lite kod till skillnad från typ c# där man måste lära sig många olika element innan man kan skapa någonting alls.

 • Chris

  Nu framgår det inte hur gammal din son är men code.org har ett par bra alternativ, om man bara vill träna algoritmiskt tänkande så är Lightbot ett bra spel att börja med. Codecademy är ett annat bra ställe att börja på även om det är på Engelska, de lär ut HTML5, JS, Python, PHP och även hur man arbetar mot APIer och det är ett trevligt community.
  Sen har du ju alltid stora möjligheter med Processing och Arduino (Processing är en slags hårt bantad C dialekt). De som arbetar med att lära ut programmering verkar vara väldigt förtjusta i att börja med Python. Python har ersatt MIT’s tidigare första val Scheme för nybörjare att arbeta med.

  Kan även rekomendera DIY.org som är för barn mellan 11-16 som gillar att bygga och lära sig saker, riktigt avancerade saker som de kan få patches och awards för.