En bortkastad röst?

Pirate flag during TPB trial

Med 2,5% av rösterna, så tappar Piratpartiet tyvärr sina mandat i Bryssel. Det är svårt att inte vara besviken över det. Besviken över att vi uppenbarligen inte lyckats nå ut med var Piratpartiet faktiskt står för. Besviken på att så få värnar om vår integritet.

Jag är samtidigt besviken över att SD tagit sig in i EU, och med tanke på att ännu fler främlingfientliga partier tagit sig in i andra länder, så innebär det en dyster framtid för Europa. Besviken över hur många som misslyckas med att se sina medmänniskors lika värde.

Men jag är inte besviken över hur jag lade min röst. Piratpartiet kanske tappar sina mandat, men jag – och alla andra som lade sin röst på PP – kan i alla fall hålla huvudet högt. Så min röst är inte bortkastad, långt ifrån.

Och att andra människor har fel är ingen anledning att svika vad man själv tror på.

 • Täpp-Anders Sikvall

  Jag har en känsla av att vi såg effekten av två saker här:

  1) Media har hoppat över PP rejält och det är FI som är partiet på allas läppar i år.

  2) I valet 2009 fanns det nog många missnöjesröstare. SD hade då inte profilerat sig särskilt väl ännu men i dag med rönta framgångar i kommunal- och riksdagsval har de börjar sopa upp missnöjesröster från alla håll och kanter.

  Kanske var det så att 2009 gick många “vilda” röster till PP som i dag hellre hamnat hos FI, MP eller SD. Jag vet inte men det kan vara en förklaring till det hela.

  Det som gör mig mest ledsen är att det är så få av oss i landet som prioriterar integritetsfrågan högt nog. Det är bekymmersamt. Det är på ett sätt värre än att xenofoberna får mandat i EU eftersom det ytterligare ökar deras möjlighet att nyttja STASI-verktygen mot alla oliktänkare…

 • Jag håller med, även om PP faktiskt har synts en hel del i media. Dock långt ifrån så mycket som andra partier.
  Jag antar att vi får hoppas på andra länders pirater i EU nästa period. 🙁