Få nordiska gudar

DN, skriver idag om att Idris Elba gör rollen som Heimdall i filmatiseringen av Marvels Thor. Det har kritiserats av fan av serien, som anser att rollen borde gå till en någon som är vit, och förmodligen också blond. Ärligt talat är jag inget större fan av Thor. Inte för att jag ogillar serien, men för att jag inte tagit mig för att läsa den. Jag brukar dock gilla superhjälte-filmer, så jag ser fram emot den i alla fall.

En snabb titt på rollistan avslöjar dock något mycket värre. Den enda skådespelaren med nordiskt ursprung verkar vara Stellan Skarsgård, som spelar Selvig. Det är en enorm skymf mot vårt kulturarv. Eller så är det inte det.

Det handlar om en film, något som är tänkt att underhålla. Att bli upprörd över den här typen av detaljer känns rent utsagt fånigt. Det finns något som heter “suspension of disbelief”, vilket i korthet innebär att man accepterar att alla detaljer inte är helt verklighetstrogna. Man går med på att utomjordingar i Star Trek talar engelska via en så kallad universal translator, och att den på något outgrundligt sätt även ändrar deras läpprörelser. Man accepterar att karaktärer som ska vara odödliga blir märkbart äldre, eftersom skådespelaren tyvärr själv inte besitter odödligheten.

Och varför gör vi det? För att det blir extremt mycket lättare att njuta av filmen då. Det är en förutsättning för att filmen ska uppfylla sitt primära syfte: Att underhålla. Det är upp till oss själva om vi vill bli underhållna, och om vi inte låter filmen göra det, så finns det ingen anledning att titta på den från första början.

 • Karma

  Man kan gå med på alla möjliga saker, men de flesta sätter upp regler kring hur saker och ting fungerar, t ex Star Trek. Vi vet inte hur det funkar bara att. Det skulle däremot bli väldigt märkligt om det i nästa Star Trek rulle skulle vara så att Klingons är stora som hober och av samma sinneslag. Inte för att jag ogillar dvärgar, kortväxta eller något annat, utan för att nu har man under lång tid byggt upp universumet kring hur saker och ting ser ut och då ta in en ljushyad Klingon är lika märkligt som en mörkhyad Heimdall.
  Det kan naturligtvis bli bra ändå, men att inte förvänta sig reaktioner på att man ändra på något ytligt i en, som du påpekar, helt ytlig kreation är väl lite naivt?

 • J. Adler

  Det hela handlar väl om att försöka vara lite trogen orginalet. Hade du tyckt att det varit ok att se nästa Harry Potter film med en svart lesbisk, gravid kvinna i huvudrollen? Förmodligen inte, då det inte stämmer med orginalet. Det är väl därför folk gnäller. Men så fort det har att göra med en svart man så är det så enkelt att byta perspektiv och få det att låta som att det handlar om rasism…

 • Gud

  Det tycker jag, på samma sätt som en hund eller pedofil borde får spela profeten mohammed.

 • Visst är det viktigt att kunna vara trogen originalet, och även hur långt man kan dra suspension of disbelief. I det här fallet har jag inget problem med det, då Marvel är duktiga på att själv etablera parallella universum. Det gör det ofantligt mycket lättare att acceptera skillnader mellan filmerna och serierna, då olika versioner av serierna skiljer sig inbördes, ibland ganska markant.
  Att sedan kalla det för rasism om man motsätter sig valet av skådis är ju bara fånigt, det kan jag hålla med om.

 • Star Trek har haft många ljushyade klingons, spelade av exempelvis Christoffer Plumber och Brian Thompson. Men visst har majoriteten varit mörka. Star Trek har dock redan gjort en reboot med sin franchise i och med den senaste filmen, och det har medfört ändringar. På samma sätt hanterar Marvel det med parallella universum. Därför ser jag det inte som svårt att acceptera en sådan detalj. Jag hade heller inte svårt med Mos Def som Ford Prefect i The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, mycket för att det redan var etablerat att radioserien är inte boken är inte tv-serien är inte filmen.
  Men visst förstår jag att det blir en reaktion. Jag håller bara inte med om den.

 • Det skulle i så fall få vara en extremt väldresserad hund. “Up next: Lassie as Mohammed”…

 • Realizten

  Om det inte är något problem med att en svart spelar asagud så borde det inte heller vara något problem om Dolph Lundgren spelar Nelson Mandela, eller varför inte gå hela vägen och låta honom spela Rosa Parks…

 • Det är ett problem med Dolph Lundgren som Nelson Mandela, eftersom Mandelas liv till stor del handlar om just rasmotsättningarna. Den nordiska mytologin är inte fokuserad på raser alls såvitt jag kan minnas… arter eventuellt.

 • JS

  Så om Dolph Lundgren spelar Profeten Mohammed i en film så hade det varit ok? Och Lucy Liu är hans 9-åriga fru Aisha?

 • Dolph som Mohammed är väl inte så långt ifrån Jake Gyllenhaal som en Persisk Prins, så nej det hade inte spelat mig någon större roll för min del…

 • J. Adler

  Jag hade inte köpt om Dolph hade spelat Blade. Hade du?

 • J. Adler

  Eller ännu bättre. W. Snipes som stålmannen. Det hade ju varit grymt mycket humor om inte annat. =)

 • Intressant nog blev ingen förbannad när Nick Fury spelades av Samuel L. jackson, trots att karaktären i de flesta inkarnationer varit vit. I grunden handlar det om att vissa irrationella typer blir lite extra irriterade så snart det rör nordisk mytologi…