Hur social är din personliga sfär?

Något som fascinerar mig är det här med ens personliga sfär. Om man är ute bland folk – på stan, på tunnelbanan eller på bussen – så har man av naturliga skäl inte så mycket plats att kalla sin egen. På tunnelbana är det inte alls otroligt att man på sitta axel mot axel med någon annan, föutsatt att man får sitta över huvud taget. Det är inte alla som är bekväma med det.

Men det betyder ju inte att man inte har en personlig sfär. Det är bara det att man får skapa den själv om man så vill. En hoodie som man kan fälla upp och blockera både insyn och utsikt. Musik som spelar i öronpluggarna samtidigt som man vände blicken nedåt mot sin mobil. Vips har man stängt ute omvärlden och skapat sin egen, skyddade lilla bubbla.

Det gör en visserligen inte mindre kontaktbar. Fingrarna flyger ofta fram över tangentbordet och fyller Facebook, Twitter och Instagram. Det är kreativitet och det är kommunikation, men kanske inte nödvändigtvis med de som sitter runt omkring dig.

Jag skriver det här på tåget till Stockholm. Ann-Louise sitter bredvid mig och kollar Twitter eller spelar Wordfeud när vi inte pratar. Konduktören sitter i sitt bås bredvid oss och knappar på sin Samsung Galaxy SII. jag ser två personer med datorer som är inne på Facebook. Vi är sociala på resan mot våra respektive mål. Kanske med de människor som vi är på väg för att träffa.

Så hur social är din personliga sfär?

  • Anna

    Haha, är du i Stockholm? Fässsst på Anchor i kväll med De Van. Be there! När det gäller sfären så är jag nog rätt känslig om främmande tar på mig medvetet, men om det sker för att tåget är fullt så är det mer förlåtet, dock inte något jag driekt längtar efter. Däremot är det helt okej att kramas med folk som jag träffat några få gånger, men gillar. Har hoodie också, men inte för att ha på mig inomhus, tycker den där boxar-looken är rätt fånig, utan jag har den för att jag inte orkar bära runt på mössor, typ, skydda håret mot regn osv. Har nog mer öronproppar än musik i öronen, håller man på med musik uppskattar man tystnaden mer mellan.

  • Japp, jag är i Stockholm. Jag och hustrun ska se Jesus Christ Superstar. Får se vad vi orkar med sedan. 🙂